Δυσπεψία και Μετεωρισμός

Δυσπεψία και Μετεωρισμός

Ο τυμπανισμός οφείλεται στην παρουσία αερίων στo έντερο και στο στομάχι, το οποίο μπορεί να φέρει αίσθηση ευαισθησίας ή κοιλιακού πόνου. Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες για το φούσκωμα ανάλογα με τη σοβαρότητα και τα χαρακτηριστικά του. Εάν αισθάνεστε φουσκωμένοι μετά το φαγητό, μπορεί να έχετε αντίδραση σε ορισμένες τροφές, στην περίπτωση που το φούσκωμα είναι συνεχόμενο μπορεί να δείχνει κάποια γαστρεντερική νόσο, που μπορεί να σημαίνει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ή μπορεί ακόμη και να είναι δυσκοιλιότητα, εάν δεν αισθάνεστε πλήρης ανακούφιση μετά την κένωση του εντέρου, η οποία μπορεί να είναι αιτία συσσώρευσης αερίων.

Η θεραπεία είναι δυνατή, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μια αλλαγή στη διατροφή, καθώς μπορεί να πρόκειται για αντίδραση σε ορισμένα τρόφιμα ή για μία γενικότερη ευαισθησία του εντέρου. Αρχική θεραπεία μπορεί να γίνει ακολουθώντας μια δίαιτα αφαίρεσης τροφών ή χαμηλών FODMAP.  Ακόμη, ένας αριθμός φαρμάκων και θεραπευτικών παρεμβάσεων αλλά και παρεμβάσεων αλλαγής του μικροβιώματος είναι διαθέσιμος για την θεραπεία της νόσου. Στην κλινική μας ακολουθούμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό πρωτόκολλο που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα του μετεωρισμού.

Η λειτουργική δυσπεψία είναι χρόνια δυσπεψία, που διαρκεί πολύ καιρό και συχνά έχει συμπτώματα για 6 μήνες ή παραπάνω. Με την δυσπεψία εννοούμε το πόνο στο στομάχι μετά το φαγητό, έντονο φούσκωμα ή ρέψιμο, αίσθημα πλήρωσης του στομάχου (πρώιμος κορεσμός) με μικρές ποσότητες φαγητού, καθώς και καούρα και παλινδρόμηση γαστρικών υγρών. Η αιτία αυτής της πάθησης είναι άγνωστη, για αυτό μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις για να αποκλειστούν πρώτα άλλες παθήσεις λόγω της ομοιότητας των συμπτωμάτων πριν διαγνωστεί η λειτουργική δυσπεψία. Μπορεί να πρέπει πρώτα να αποκλειστούν τα έλκη του στομάχου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η γαστρίτιδα και η λοίμωξη με το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού. Η διάγνωση επομένως αυτής της πάθησης είναι σταδιακή, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις αίματος, αναπνοής, καθώς και μια ανώτερη ενδοσκόπηση, κατά την οποία ένα ενδοσκόπιο, ένας μικρός, λεπτός σωλήνας με κάμερα, εισάγεται στο ανώτερο τμήμα του πεπτικού σας συστήματος μέχρι να φτάσει στην αρχή του εντέρού σας. Στοχεύουμε στη αποτελεσματική θεραπεία των συμπτωμάτων και την αντιμετώπιση των πιθανών αιτιών με ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων και άλλων παρεμβάσεων. Παράλληλα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, οι διατροφικές αλλαγές και η απώλεια βάρους, είναι το ίδιο σημαντικές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τέλος, τα αντιβιοτικά και φάρμακα που αναστέλλουν την έκκριση οξέος από το στομάχι, μπορούν να δωθούν για την λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, εάν αυτό διαγνωστεί.