Πολύποδες του Παχέος Εντέρου
Πολύποδες του Παχέος Εντέρου
Οι πολύποδες είναι αθροίσεις παθολογικού ιστού οι οποίοι συνήθως προβάλλουν στην επιφάνεια του παχέος εντέρου. Δεν είναι όλοι οι πολύποδες επικίνδυνοι, ωστόσο, ανάλογα με το τύπος τους όσο μεγαλύτεροι σε μέγεθος είναι τόσο πιο πιθανό είναι να εξελιχθούν σε καρκίνο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη πολυπόδων, αυτοί περιλαμβάνουν προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου του παχέως εντέρου, η ηλικία, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα. Σχεδόν το 40% των ατόμων άνω των 50 ετών θα αναπτύξουν πολύποδες. Εφόσον τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματική νόσος, εκτός ίσως από αίμα στα κόπρανα, είναι πιο πιθανό να βρεθούν πολύποδες κατά τη διάρκεια ενός προσυμπτωματικός ελέγχου του εντέρου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνετε τακτικά έλεγχο για πολύποδες με τον γαστρεντερολόγο σας.
Για την ανίχνευση τους, μπορεί να γίνει εξέταση κοπράνων για την αναζήτηση αίματος, ωστόσο, ένας από τους πιο ακριβείς τρόπους εξετάσεως είναι η κολονοσκόπηση. Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης ο γαστρεντερολόγος θα εισάγει ένα κολονοσκόπιο, έναν λεπτό σωλήνα με κάμερα και φως, στο ορθό και θα το προωθήσει μέχρι το τέλος του παχέος εντέρου. Αυτό επιτρέπει την αφαίρεση των πολυπόδων, ή πολυπεκτομή, κατά τη διάρκεια της ίδιας διαδικασίας. Η πολυπεκτομή γίνεται συνήθως μέσω ενός σύρματος που περνάει μέσα από το ενδοσκόπιο και το οποίο περικυκλώνει τον και αφαιρεί τον πολύποδα, είναι μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία.
Η κολονοσκόπηση είναι γενικά μια από τις καλύτερες εξετάσεις για την εύρεση πολυπόδων, εξαιρετικά ασφαλής εξέταση, όταν πραγματοποιείται από έμπειρο και εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο σε ένα ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον. Ο ιατρός κ. Δεσαλέρμος έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς χιλιάδες κολονοσκοπήσεις κάτω από συνθήκες συνεχούς αξιολόγησης μέσω καταγραφής του ποσοστού ανεύρεσης πολυπόδων, το οποίο είναι συνεχώς πολύ ανώτερο του διεθνώς αποδεκτού ορίου του 20%. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, όταν ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο, θεραπεύεται σε 90% των περιπτώσεων, για το λόγο αυτό ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι απολύτως απαραίτητος!