Ο Ιατρός

Ο ιατρός Αθανάσιος Δεσαλέρμος είναι Γαστρεντερολόγος και Hπατολόγος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου University of Massachusetts School of Medicine, ΗΠΑ, Διευθυντής Γαστρεντερολογικής – Ηπατολογικής Κλινικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επιμελητής γαστρεντερολόγος του νοσοκομείου του πανεπιστημίου του Harvard, Cambridge Hospital, ΗΠΑ. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Κατείχε έμμισθη θέση μεταδιδακτορικού ερευνητή στο πανεπιστήμιο Harvard Medical School με πλούσια ερευνητική δραστηριότητα και έλαβε εκτός των άλλων βραβείο από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) για την έρευνά του στη γαστρεντερολογία.

Έλαβε την ειδικότητα της Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας (Board Certified Gastroenterology and Hepatology) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου University California San Diego, το οποίο έχει διακριθεί ως το καλύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Είναι ο μοναδικός γαστρεντερολόγος στην Ελλάδα που εκπαιδεύτηκε στο κορυφαίο αλλά και παγκόσμιο κέντρο αναφοράς Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Παθήσεων του Εντέρου στο University California San Diego, ΗΠΑ δίπλα στον παγκοσμίου φήμης ειδικού στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου Dr. William Sandborn.
Είναι υπότροφος του European Section and Board of Gastroenterology & Hepatology μια διάκριση και αναγνώριση της επιστημονικής του πορείας.

Μετά από επιτυχημένες εξετάσεις εισαχθεί στην ιατρική σχολή Αθηνών από την την οποία αποφοίτησε το 2007. Ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στη 618 μονάδα πυροβολικου στην Πλάτη, Έβρου στο πιο απομακρυσμένο στρατόπεδο του ακριτικού Έβρου οπου και έμεινε καθόλη τη διαρκεια της θητείας του.

Στη συνέχεια ύστερα από την επιτυχή του συμμετοχή στις παναμερικανικες εξετάσεις ιατρικής πιστοποίησης στις οποιες αριστευσε μετέβη στην Αμερική και διορίστηκε έμμισθος μεταδιδακτορικός ερευνητής στη παθολογία στο γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης του πανεπιστημιου του Χαρβαρντ, Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School.

Κατά τη διάρκεια της σχεδόν 2 ετών παραμονής του στο Harvard University συμμετείχε σε μια πληθώρα ερευνητικων προγραμμάτων και δημοσιευσε μια πληθωρα ερευνητικων εργασιων βασικής αλλά και κλινικής ερευνας.

Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της εσωτερικής παθολογίας στο πανεπιστημιο της Βοστωνης, ενός εκ των κορυφαίων κέντρων εκπαίδευσης παθολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (https://www.bumc.bu.edu/im-residency/2020/10/05/bmc-ranked-4-top-us-teaching-hospital). Κατα τη διαρκεια της εκπαιδευσης του διακριθηκε για το κλινικο του και ερευνητικο του εργο και τη διδασκαλια φοιτητων ιατρικης του πανεπιστημιου (https://www.bumc.bu.edu/im-residency/2015-career-choices/). Ως ειδικευομενος εργάστηκε δίπλα στον τωρινό διευθυντή του τμήματος των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου της Mayo Clinic, Dr. Francis Farraye. Μετά από γραπτές εξετάσεις πήρε το δίπλωμα άσκησης της ιατρικής ειδικότητας της παθολογίας στην Αμερική (Board Certified).

Συνέχισε την εκπαίδευση του στη γαστρεντερολογία και στην ηπατολογία στο University California San Diego, το οποίο έχει ανακηρυχθεί το καλύτερο πανεπιστήμιο  γαστρεντερολογίας στο κόσμο (https://www.usnews.com/education/best-global-universities/gastroenterology-hepatology). Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του διακρίθηκε για το κλινικό του και το ερευνητικό και του έργο και βραβεύτηκε με το βραβείο Ruth L. Kirschstein Institutional National Research Service Award από το εθνικό ίδρυμα ερευνών της Αμερικής. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σε όλους τους τομείς της γαστρεντερολογίας και στην ηπατολογίας δούλεψε για 3 χρόνια δίπλα στο κορυφαίο παγκοσμίως γαστρεντερολόγο στην ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου Dr. William Sandborn (https://medschool.ucsd.edu/som/medicine/divisions/gastro/fellowship/Pages/Fellows.aspx). Ακόμη συνεργάστηκε με το ερευνητικό εργαστήριο στη γαστρεντερολογία και συνεγκριμένα στο μικροβίωμα του Dr. Amir Zarrinpar (https://zarrinparlab.org/team/).  Μετά από γραπτές εξετάσεις πήρε το δίπλωμα άσκησης της ιατρικής ειδικότητας της γαστρεντερολογιας και ηπατολογίας στην Αμερική (Board Certified).

Ο κ. Δεσαλέρμος εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής της γαστρεντερολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και ανέπτυξε μια πρωτοποριακή γαστρεντερολογική και ηπατολογική κλινική στη Μασαχουσέτη όπου αντιμετώπισε επιτυχώς χιλιάδες κλινικά περιστατικά και πραγματοποίησε άνω των ενδοσκοπήσεων. Ακόμη ασχολήθηκε ενεργά με την εκπαίδευση φοιτητών και ειδικευόμενων ιατρών και πήρε μέρος στην επιτροπή εισαγωγής φοιτητών στην ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτη και συγκεκριμένα στο MMI panel. Το ερευνητικό του έργο συνεχίστηκε με μια σειρά ερευνητικών εργασιών που δημοσιεύτηκαν μεγάλη επιτυχία. Ακόμη, είχε ενεργές συνεργασίες με μεγάλα ιατρικά και ερευνητικά κέντρα της Αμερικής όπως τη Mayo Clinic και το Βrown University.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο κύριος Δεσαλέρμος, οργάνωσε και ανέλαβε τη διεύθυνση της Δ’ γαστρεντερολογικής και ηπατολογικής κλινικής του νοσοκομείου Metropolitan General. Σήμερα, ο κ. Δεσαλέρμος συνεχίζει να παρέχει υψηλού επιπέδου γαστρεντερολογικής και ηπατολογικής φροντίδας στους Έλληνες ασθενείς, ως διευθυντής της γαστρεντερολογικής και ηπατολογικής κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Στοχεύει στην ολοκληρωμένη διάγνωση και θεραπεία χρησιμοποιώντας τις πιο εξελιγμένες επεμβατικές τεχνικές και σύγχρονες ιατρικές γνώσεις. Παραλληλα, ο κύριος Δεσαλέρμος συνεχίζει το κλινικό του και ερευνητικό του έργο ως επίκουρος καθηγητής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (https://profiles.umassmed.edu/display/19900773) και ως επιμελητής γαστρεντερολόγος στο νοσοκομείο του πανεπιστημίου του Χαρβαρντ Cambridge Health Alliance Hospital (https://findadoc.bidmc.org/details/5350/athanasios-desalermos-gastroenterology-cambridge?FreeText%3aProvider+name=Desalermos). Χωρίζοντας το χρόνο του μεταξύ Ελλάδος και Αμερικής, συνεχίζοντας τις συνεργασίες του με κάποια από τα πιο γνωστά ιατρικά κέντρα του κόσμου (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=desalermos). Ως αναγνώριση του κλινικού και ερευνητικού του έργου ανακυρίχθηκε υπότροφος της Ευρωπαικής Εταιρείας Γαστρεντερολογίας (Fellow of the European Section and Board of Gastroenterology & Hepatology).