Πρόληψη Καρκίνου Παχέως Εντέρου
Πρόληψη Καρκίνου Παχέως Εντέρου
Οι προληπτικές εξετάσεις γενικά έχουν σκοπό να μειώσουν τους θανάτους από έναν συγκεκριμένο καρκίνο, εντοπίζοντας τον έγκαιρα όταν είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί και να θεραπευθεί. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των θανάτων από τον συγκεκριμένο καρκίνο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου, ωστόσο η βασική εξέταση είναι η κολονοσκόπηση στην οποία αξιολογείται ολόκληρο το παχύ έντερο από μέσα με αφαίρεση και βιοψία πιθανών μη φυσιολογικών όγκων (πολύποδες). Άλλοι τρόποι προσυμπτωματικού ελέγχου περιλαμβάνουν εξετάσεις κοπράνων που αναζητούν αίμα, καθώς και αλλαγές στο DNA που παρατηρούνται στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Υπάρχουν μερικοί άλλοι τρόποι αξιολόγησης του παχέος εντέρου, όπως μέσω αξονικής τομογραφίας που ονομάζεται “εικονική κολονοσκόπηση” ωστόσο σε αυτό τα σημείο αυτή είναι επιλογή για ασθενείς που είτε έχουν υποβληθεί σε ελλιπείς κολονοσκοπήσεις είτε δεν είναι καλοί υποψήφιοι για κολονοσκόπηση ή εξέταση κοπράνων. Η επιλογή του σωστού τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για κάθε ασθενή πρέπει να λαμβάνει υπόψη οποιουσδήποτε παράγοντες κινδύνου, όπως οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή πολύποδες υψηλού κινδύνου, προσωπικό ιστορικό πολύποδων ή οποιαδήποτε άλλη διαταραχή, όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή διάφορες οικογενειακές γενετικές παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη η αποτελεσματικότητα της εξέτασης για την ανίχνευση καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς και η ανίχνευση μεγαλύτερων πολυπόδων υψηλότερου κινδύνου. Η κολονοσκόπηση είναι γενικά μια από τις καλύτερες εξετάσεις για την εύρεση καρκίνου και πολυπόδων, εξαιρετικά ασφαλής εξέταση, όταν πραγματοποιείται από έμπειρο και εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο σε ένα ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον. Ο κ. Δεσαλέρμος έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς χιλιάδες κολονοσκοπήσεις κάτω από συνθήκες συνεχούς αξιολόγησης μέσω καταγραφής του ποσοστού ανεύρεσης πολυπόδων, το οποίο είναι συνεχώς πολύ ανώτερο του διεθνώς αποδεκτού ορίου του 20%.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, όταν ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο, θεραπεύεται σε 90% των περιπτώσεων, για το λόγο αυτό ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι απολύτως απαραίτητος!