Οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα

Οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα

Η οξεία παγκρεατίτιδα προκαλείται από φλεγμονή στο πάγκρεας, ένα μικρό όργανο στην κοιλιά. Υπάρχουν πολλές αιτίες, αλλά συχνότερα συνδέεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, χολόλιθους ή φάρμακα.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την παγκρεατίτιδα μπορεί να είναι οι ιογενείς λοιμώξεις, η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της οξείας παγκρεατίτιδας είναι ένας έντονος, εξουθενωτικός πόνος στο κέντρο ή στο ανώτερο μέρος της κοιλιάς. Μπορεί, ωστόσο, να συνοδεύεται από πυρετό, εμετό, αλλά και κίτρινη απόχρωση του δέρματος (ίκτερος). Ένας γαστρεντερολόγος μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις για να διαπιστώσει αν τα συμπτώματα σας οφείλονται σε παγκρεατίτιδα. Οι εξετάσεις μπορεί να ξεκινήσουν με μια κλινική εξέταση της κοιλιακής χώρας από τον ιατρό, συνοδευόμενη από υπερηχογράφημα, μπορεί ακόμη να χρειαστούν εξετάσεις αίματος όπως και επίσης αξονική τομογραφία. Αφού προσδιοριστεί η αιτία, υπάρχουν μερικές θεραπευτικές επιλογές διαθέσιμες για εσάς. Τα παυσίπονα καθώς και τα υγρά μπορεί να είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση των άμεσων συμπτωμάτων, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι οι περισσότεροι ασθενείς θα αναρρώσουν μέσα σε λίγες ημέρες.

Στην κλινική μας θα εστιάσουμε στις υποκείμενες αιτίες που οδήγησαν στην οξεία παγκρεατίτιδα. Σε περίπτωση χολολιθίασης μπορεί να πραγματοποιηθεί μια διαδικασία που ονομάζεται Ενδοσκοπική Παλίνδρομη Xολαγγειοπαγκρεατογραφία, ή απλά ERCP, για την αφαίρεση λίθων με τη χρήση ενδοσκοπίου, ενός μικρού σωλήνα που περνάει από το στόμα στο έντερο. Όταν η φλεγμονή οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς μετά από την ανάρρωση του ασθενούς.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα, σε αντίθεση με την οξεία, δεν είναι βραχυπρόθεσμη και οι περισσότεροι ασθενείς θα έχουν ήδη περάσει ένα επεισόδιο οξείας παγκρεατίτιδας στο παρελθόν. Η χρόνια παγκρεατίτιδα προκαλείται από μόνιμη βλάβη στο πάγκρεας λόγω μακροχρόνιας έκθεσης σε φλεγμονή. Τα συμπτώματα θα είναι παρόμοια με εκείνα της οξείας παγκρεατίτιδας, με τη διαφορά ότι μπορεί να υπάρχει συνεχής ήπιος πόνος μεταξύ των επεισοδίων. Σχετικά συμπτώματα μπορεί να είναι η απώλεια βάρους, η απώλεια της όρεξης και δύσοσμα κόπρανα λόγω ελλιπούς πέψης τροφών. Για τη διάγνωση αυτής της πάθησης θα χρειαστούν παρόμοιες εξετάσεις με την οξεία παγκρεατίτιδα. Για να αποκλειστεί η πιθανότητα καρκίνου του παγκρέατος μπορεί να είναι απαραίτητη πιο λεπτομερής εξέταση του παγκρέατος ίσως και η βιοψία (μικρό δείγμα ιστού) κατά τη διάρκεια ενδοσκοπικής εξέτασης εάν υπάρχουν ανησυχητικά ευρήματα στις προηγούμενες εξετάσεις. Πιθανή βλάβη στο πάγκρεας είναι μόνιμη, ωστόσο, αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως οι αλλαγές στη διατροφή και η διακοπή του αλκοόλ και του καπνίσματος, μπορούν να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα.